Projekte

back to the overview
de en
hello👋🏻hello👋🏻

Techelsberg Community Centre

Year 2018

Category Public

Location Techelsberg am Wörthersee

Photos Christian Brandstätter

Description

together with architectural office Ernst Roth

The aim of this project was to give the village of St. Martin am Techelsberg a „centre” and thus also the community of Techelsberg am Wörther See a localised identity. 

This new building functions as a space-forming element in the village, with visual relationships to its church, rectory, chaplaincy and pub.

The new community center creates a clearly defined open space, the central, scaled square, as the local identity of the local area.

The assembly hall is designed as a „landmark“ in the middle of the structural ensemble and is oriented towards the square and in view of the southeastern landscape area. Through This connection accentuates the identity-forming elements of the place. The village square with the lime tree and the viewing platform in the south forms a multifunctional, continuous open space.

Gemeindezentrum Techelsberg, Versammlungsraum mit Panorama im Hintergrund

Fig. 1
Meeting room with a view to the south-east

Gemeindezentrum Techelsberg, Ansicht auf Bauernladen, Kirche und Probstei

Fig. 2
Village square with church, rectory and chaplaincy in the background

Gemeindezentrum Techelsberg, Lageplan

Fig. 3
site plan

Gemeindezentrum Techelsberg, Schnitte

Fig. 4
Sections

All essential functions are located on the square level, while partial areas are accommodated in the basement. The building’s interior areas are closely interlocked with the exterior areas of the square, thus creating flowing transitions. The village square “merges” with the foyer, Citizens‘ Service and communication areas. The multi-purpose hall can be opened generously towards the square as an extended spectator area. 

The new community centre positions itself self-confidently in this strongly contoured local place. In dialogue with its historical, evolved environment, a clearly defined village centre is being formed.

The community hall is a visible “landmark”, while the administrative areas with their extensive roof greenery recede into the background.