Projekte

back to the overview
de en
hello­čĹő­čĆ╗hello­čĹő­čĆ╗

addition SAL

Year 2020

Category private

Photos Kurt Kuball

Description

The addition is a spatial extension and supplement to the existing residential building that is located in a village featuring traditional houses with gabled and hipped roofs.
The new building evolves from the tradition of the historical order and yet it presents a completely new interpretation.

On both levels, the supporting elements are visible. Touching the ground and blending into the terrain, a double-edged concrete base constitutes the support for the ground floor made of cross-laminated timber. Resting on the walls, the panels transition into a hipped roof structure whose upper closure is a skylight. The zenith light illuminates the room and draws the contours sharply. The tent-like structure creates a sublime sense of space. 

The fa├žade and the roof are encased in larch shingles. They trace the vertical lines and different roof pitches and envelop the building like a scaly skin. Through weathering and time, the wood enters little by little into a close relationship with the environment of sky, weather and wind.

Fig. 1
The transition between old and new is formed by an all-round glazed walkway, inside and outside are perceived more intensively. 

Fig. 2
The living room and dining room are on the ground floor; the basement houses a multifunctional room, which serves as a wine cellar and room for withdrawal and relaxation and can be used flexibly by means of a pivoting door.

Fig. 3
wine cellar with the pivot door closed